Остеохондроз поперекового відділу хребта і його профілактика за допомогою лікувальної фізичної культури - Комарчук, Юлія Павлівна; Komarchuk, Yuliya (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2017)
У статті йдеться про остеохондроз поперекового відділу хребта. Сьогодні поперековий остеохондроз розглядають як досить серйозне захворювання, яке трапляється в людей усіх вікових груп і має стійку тенденцію до омолодження, усе частіше хворобу діагностують у людей віком до 20 років. Перераховані основні симптоми й найбільш поширені ускладнення остеохондрозу поперекового відділу хребта. Наведено дані анкетного опитування пацієнтів, котрі страждають на цю недугу. Висвітлено основні правила, протипоказання й обмеження під час виконання лікувальної гімнастики в пацієнтів з остеохондрозом. Наведено рекомендації і його профілактику з допомогою лікувальної фізичної культури. Лікувальна фізична культура є основним методом консервативного лікування захворювань опорно-рухового апарату. The article refers to the osteochondrosis of the lumbar spine. Today, lumbar osteochondrosis is regarded as a rather serious disease that occurs among people of all age groups and has a strong tendency to rejuvenate, and is increasingly diagnosed among people under the age of twenty. The main symptoms and the most common complications of osteochondrosis of the lumbar spine are listed in the article. The questionnaire data of patients suffering from this ailment are given. The main rules, contraindications and limitations in performing therapeutic physical therapy for patients with osteochondrosis are also shown. Recommendations and osteochondrosis prevention with the help of therapeutic physical therapy are given in the article.
Osteochondrosis of the Lumbar Spine and its Prevention with Therapeutic Physical Culture
Keywords: остеохондроз; поперековий відділ; анкета; лікувальна фізична культура; оsteochondrosis; lumbar department; questionnaire; therapeutic physical culture