Масова та висока література: Pro et Contra (обрії теоретичної рефлексії в сучасному українському, російському та північноамериканському літературознавстві) - Калініченко, Михайло Михайлович; Kalinichenko М. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Стаття актуалізує сучасну проблематику теоретичного та історико-літературного осягнення феномену масо¬вої літератури. Компаративістський аспект зумовлює звернення до досліджень українських, російських і північно¬американських науковців. Акцентовано на неконструктивності дихотомії «висока−масова» література, потребі й перспективі її подолання. Особливу увагу зосереджено на історії осмислення масової культури та літератури у науковому континуумі Сполучених Штатів Америки та значущості досліджень професора Д. Рейнольдса. The article analyzes the modern problematic of theoretical and literary-historical implementation of the phenomena of mass literature. The comparative aspect of the problem defines the necessity to appeal to the recent works of Ukrainian, Russian and North-American scholars. It also emphasizes the necessity to move away from any further realization of the dichotomy of «mass and high» literature, as well as the ways and perspectives of overcoming it. The article also stresses the importance of comprehension of mass and high literature in the scholarly continuum of the United States of America and the importance of the research works of Professor David Reynolds.
Mass and High Culture: Pro et Contra (the Horizons of Theoretical Reflection in Modern Ukrainian, Russian and North-American Literary Studies)
Keywords: масова література; висока література; історія національної літератури; американський Ренесанс; mass literature; high literature; history of national literature; American Renaissance