Інституційний базис реалізації механізму функціонування та розвитку сфери генерації та розподілу енергії згенерованої з використанням відновлювальних джерел в західному регіоні України - Бортнік, Світлана Миколаївна; Мохнюк, Анна Миколаївна; Чорна, Неля Петрівна; Крамар, Олесь Юрійович (My University, 2025)
Сучасний етап розвитку електроенергетики (в тому числі і тієї, що було згенеровано з використанням відновлювальних джерел) характеризується загостренням проблеми забезпечення надійності та якості електропостачання. Зростання впливу зовнішніх і внутрішніх загроз вимагає підвищення стійкості систем транспортування та розподілу зеленої електроенергії. Таким чином, перед енергетичною системою регіону постають системні виклики: необхідність реалізації комплексної стратегії розвитку мережі генерації енергії з використанням відновлювальних джерел, захист інтересів виробників у суміжних галузях, створення умов для залучення інвестицій в інноваційні проекти, а також забезпечення відповідності міжнародним стандартам. Ефективний розвиток регіональної сфери відновлювальної та класичної енергетики стримується недосконалістю організаційно-економічних механізмів управління на державному та регіональному рівнях. Недостатня увага до соціальних аспектів і відсутність чітких стратегічних пріоритетів ускладнюють процес прийняття рішень. Розвиток енергоринку та підприємств енергетичного комплексу вимагає розробки науково обґрунтованих стратегій, що враховують довгострокові прогнози та тенденції. Безперервний контроль і адаптація до змінних умов є критично важливими для забезпечення сталого розвитку. Специфікою енергосистеми Волинської області є низький рівень як генерації, так і споживання електроенергії. Обмеженість фінансових ресурсів призводить до необхідності експлуатації морально та фізично застарілого, знищеного ворогом обладнання ТЕС, що суттєво обмежує можливості для масштабної модернізації. Проблема нерівномірності добового графіку навантажень вимагає впровадження комплексу заходів з енергозбереження. Окрім впровадження енергоефективних технологій, необхідно забезпечити суворе дотримання режимів економії в усіх секторах економіки та в побуті. Розвиток сонячної та вітроенергетики, створює потребу в суттєвій модернізації та розширенні електромережевої інфраструктури. Що включає в себе ремонт існуючих та будівництво нових пунктів генерації відновлювальної енергії, високовольтних підстанцій, розподільчих пунктів і кабельних ліній, для забезпечення надійного приєднання та передачі електроенергії
Keywords: інституції; інституційний базис; інституційний механізм; механізм функціонування; механізм забезпечення ефективності ринку; генерація відновлювальної енергії; розподіл відновлювальної енергії; ефективність реалізації; механізм функціонування сфери відновлювальних джерел енергії; ефективність відновлювальних джерел енергії; Q42; Q48; 621.311