Внутрішньорічний розподіл водного стоку річок басейну Прип’яті (Волинська область) - Попович, Олексій Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню внутрішньорічного розподілу водного стоку річок басейну Прип’яті (у Волинській області) та його багаторічних коливань упродовж 1974−2023 рр. Для цього було детально проаналізовано динаміку середньорічних, середніх сезонних та середніх місячних витрат води річок Прип’ять (гідропост Річиця і гідропост Люб’язь), Вижівка (гідропост Руда і гідропост Стара Вижівка), Турія (гідропост Ягідне і гідропост Ковель), Стохід (гідропост Любешів, гідропост Малинівка), Стир (гідропост Луцьк) упродовж останніх пʼятидесяти років. У процесі дослідження зʼясовано, що основна частка водного стоку річок формується весною і взимку. Весняний стік зменшується на всіх гідропостах, окрім Річиці (верхівʼя Припʼяті) і Малинівки (верхівʼя Стоходу). Зимовий стік зростає на гідропостах Любʼязь (р. Припʼять), Стара Вижівка (р. Вижівка), Ягідне і Ковель (р. Турія), р. Малинівка (р. Стохід). Літній і осінній стік в усіх річок суттєво зменшується. Також виявлено домінуючі тенденції зменшення середньорічного, сезонного та середньомісячного стоку річок басейну Припʼять. Причинами таких змін у басейні р. Припʼять можуть бути кліматичні зміни: простежується чітка тенденція до зростання середньорічних температур повітря та зростання середніх температур усіх місяців року, що призводить до посиленого випаровування з поверхні басейну та водного дзеркала річок. Хоча річні суми опадів мають тенденції до зростання, однак в лютому, березні, квітні, липні, серпні, вересні, жовтні простежується зменшення місячних сум опадів, що відображається на формуванні меженного стоку. Причинами зменшення водності річок досліджуваного водозбору можуть бути також циклічні коливання стоку і господарська діяльність.
Keywords: витрати води річки; внутрішньорічний розподіл водного стоку; водний режим; клімат; межень; паводок; повінь; річковий стік