Казкотерапія як засіб профілактики та корекції психологічних проблем підлітків - Васільєва, Світлана Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У вступі обґрунтована актуальність теми дослідження особливостей методу казкотерапії як засобу профілактики та корекції психологічних проблем підлітків. У першому розділі магістерської роботи представлено результати теоретичного аналізу особливостей казкотерапії як засобу профілактики та корекції психологічних проблем підлітків. Висвітлено основні підходи до розуміння тривожності особистості підлітка. На основі цього, проаналізовані особливості та чинники тривожності особистості підлітка. Результати емпіричного вивчення тривожності особистості підлітка представлено у другому розділі магістерської роботи. Виявлено актуальний стан та рівень тривожності особистості підлітка. Отримані емпіричні дані проаналізовано та використано у наступному етапі магістерської роботи. У третьому розділі магістерської роботи описана програма використання методів казкотерапії у роботі з психологічними проблемами підлітків. Також, проаналізовано результати впровадження запропонованої програми. Висновки магістерської роботи містять чіткий виклад теоретичних і емпіричних результатів дослідження проблеми особливостей казкотерапії як засобу профілактики та корекції психологічних проблем підлітків. Перспективу подальшої роботи вбачаємо у вдосконалені програми розвитку подолання тривожності та розвиток психологічної стійкості методами казкотерапії у підлітків в період війни. Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає у тому, що його основні положення і висновки можуть використовуватися у діяльності практичних психологів, котра спрямована на розвиток психологічної стійкості підлітків в умовах війни.
Keywords: підлітки; тривожність; казкотерапія; профілактика; казка; особистість