Сутнісний аналіз поняття "дослідницька діяльність» - Буднік, Світлана Василівна; Budnik, S. V. (Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, 2013)
Актуальність проблеми зумовлена потребою залучення учнів у дослідницьку діяльність, яка спонукає школяра мислити та пов’язана з відкриттям для себе нового знання, пошуком у собі нових можливостей, докладанням зусиль, спрямованих на подолання труднощів, що виникають. Мета статті - уточнення змісту поняття «дослідницька діяльність». У роботі наголошено, що основними сутнісними характеристиками дослідницької діяльності є її творчий характер, спрямованість на пізнання природи, на формування досвіду з пошуку підходів до розв’язання проблем та отримання суб’єктивно нового знання. Автор «дослідницьку діяльність» трактує як творчий процес взаємодії вчителя та учнів у напрямку пошуку або конструювання раніше суб’єктивно-невідомого, результатом чого є формування дослідницької позиції та дослідницьких умінь.
Essence Analysis of the «Research Activity» Concept
кафедра теорії і методики природничо-математичних дисциплін початкової освіти
Keywords: дослідницька діяльність старшокласника; дослідницька діяльність; мета дослідницької діяльності; research activity; purpose of research activity; research activity of senior pupil