Зовнішня трудова міграція в Україні на початку ХХІ століття: соціологічний вимір соціальних перспектив - Ємельянова, Юлія Павлівна; Кундік, Ірина (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Мета статті – стислий аналіз феномену української зовнішньої трудової міграції з позиції соціології, де його розглянуто як складову частину соціальної системи суспільства. З’ясовано роль та значення зовнішньої трудової міграції у внутрішньому системному процесі. Наведено думку науковців і практиків щодо чинників, змісту та перспектив існування зовнішньої трудової міграції в Україні. Результатом дослідження стає авторське розуміння деяких рис можливого стану українського суспільства, яке перебуває в динамічному русі, що розпочався після подій 2014 р. Зроблено висновок, що збереження високих темпів міграції впродовж ще кількох років треба розглядати як головний чинник трансформації соціальної системи в Україні. Її наслідком має бути, насамперед, спрощення елементної бази соціальної системи, зменшення позитивної активності її суб’єктів, активізація процесу «некерованого хаосу» й, нарешті, слабкість системи перед натиском зовнішніх сил.
Keywords: міграція населення; система соціальна; країна-донор; концепції міграції; соціологія міграції; теорія систем