Комп’ютерна термінологія: особливості вживання окремих морфологічних категорій - Ментинська, Ірина Богданівна; Mentynska, Iryna (Східноєвропейський національний університет, 2013)
Статтю присвячено проблемам сучасної української комп’ютерної термінології, яка перебуває в процесі уніфікації та розвитку, зокрема розглянyто деякі граматичні аспекти, а саме: вживання закінчень родового відмінка в комп’ютерних термінах ІІ відміни чоловічого роду. Здійснено спробу об’єднати в тематичні групи проблемні терміноодиниці, в яких є сумніви щодо вибору флексії. Конкретну увагу звернено на терміноодиницю макрос, яка на сьогодні слабо впорядкована щодо вибору флексії в родовому відмінку однини. Зважаючи на лексичне значення слова, морфемну будову та наголос, проведено ґрунтовний компонентний аналіз і визначено доречне закінчення родового відмінка однини чоловічого роду. The article deals with the problems of modern Ukrainian computer terminology, which is in the process of unification and development. Some grammatical aspects are reviewed in particular including the use of the genitive case endings in computer terms of the 2nd declination masculine. An attempt was made to combine problematic terminological units (where there is doubt as to the choice of flexion) into thematic groups. Specific attention is paid to the terminological unit macro, which is currently poorly ordered as to the choice of flexion in the genitive singular. Considering lexical meaning of a word, morpheme structure and stress, a detailed component analysis is carried out and the appropriate ending in genitive singular masculine is determined.
Сomputer Terminology: Features of the Using of Certain Morphological Categories
Keywords: українська термінологія; граматична категорія; родовий відмінок; флексія; друга відміна; однина; Ukrainian terminology; grammatical category; genitive; flexion; the second declination; singular