Стан та перспективи запровадження інституту префекта в Україні - Микитюк, Тетяна Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Мета магістерської роботи – дослідження можливостей створення інституту префекта в Україні та шляхів подолання труднощів, що пов’язуються з даним процесом; аналіз міжнародного досвіду функціонування інституту префектів та моделювання його запозичення в українську практику. Об’єктом дослідження є інститут префекта як суб’єкт державного контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування. Предмет дослідження – стан та перспективи запровадження інституту префекта в Україні. У Розділі 1 «Теоретико-методологічні засади дослідження інституту префекта» висвітлено стан вивчення проблеми в науковій літературі а також її теоретичні і практичні аспекти. У розділі 2 «Концепція інституту префекта як суб’єкта державного контролю» здійснено аналіз місця і ролі префектів в реформі децентралізації. Вияснено нормативно-правові основи створення інституту префекта. Розділ 3 присвячений вивченню зарубіжного досвіду функціонування інституту префекта та перспективам впровадження його в Україні
Keywords: державне управління; префект; реформа децентралізації; Україна