Гетьманщина: політика і суспільство в останній чверті ХVІІ– 80-х рр. ХVІІІ ст. - Пришляк, Володимир Васильович; Pryshliak, Volodymyr V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Метою викладання навчальної дисципліни “Гетьманщина: політика і суспільство в останній чверті XVII – 80-х рр. XVIII ст.” є ознайомлення студентів з актуальними проблемами дослідження та сучасного висвітлення одного зі знакових періодів української історії – козацько-гетьманської держави Війська Запорозького, його суспільства, економіки та політики, історіографії, джерелознавства, політичної та соціальної історії і спрямована на навчання студентів бакалаврату комплексному застосуванню та використанню історичної методології для з’ясування проблемних тем і суперечливих моментів цього періоду. Предметом вивчення навчальної дисципліни є національна за змістом і формою козацька автономія – Військо Запорозьке у складі Російської імперії в останній чверті XVII – 80-х рр. XVIII ст. в контексті модернізації та трансформації суспільно-історичних процесів у Центрально-Східній Європі ранньомодерної доби.Основними завданнями вивчення дисципліни ““Гетьманщина: політика і суспільство в останній чверті XVII – 80-х рр. XVIII ст.” є засвоєння студентами різних наукових трактувань та вироблення ґрунтовної власної точки зору з приводу історіографії, археографії, палеографії та фактографії наукової проблематики з історії Гетьманщини кінця XVІI – XVIII ст. у сфері політики, економіки, соціуму та культури, розвиток мотивації студентів до професійного вдосконалення в напрямі самостійного опрацювання нових історичних досліджень; стимулювання студентів до самостійного наукового пошуку; розвиток практичних вмінь і навичок розв’язання наукових проблем з історії окресленого періоду.
Keywords: Гетьманщина; козацтво; клейноди; гетьманські універсали; Військо Запорозьке; гетьман