Розрахунки з покупцями і замовниками як фінансовий актив підприємства: економічна сутність, визначення та підходи до класифікації - Шматковська, Тетяна Олександрівна; Shmatkovska, Tetiana О.; Колодій, Сергій; Kolodiy, S. V. (Чорноморський державний університет імені Петра Могили, 2014)
The article presents the interpretation of the economic essence, content, the classifications and conducted a search of a definition of categorical and conceptual apparatus of the receivable as a financial asset of the enterprise. Analyze foreign experience on the issue of finding definitions of receivables in the context of international standards of accounting and financial reporting. Characterized multifaceted approaches on the classification indication of receivables. It is established that in conditions of significant differentiation, classification indication, on prevalue of most entities, the classification of receivables, which is used in applied activity is substantially limited and focused solely on acting in our country chart of accounts. In publishing the substantiation that the selection and implementation in practice of economic activity faceted classification of receivables is an essential and indisputable condition to identify current trends and holistic conclusions on the results of diagnostics of the financial condition of the business entity, and accordingly – the time of the complex system of proposals for improving its operation in the future. В статті подано трактування економічної сутності, змісту, класифікаційних характеристик та проведено пошук дефініції категоріально-понятійного аппарату щодо дебіторської заборгованості як фінансового активу підприємства. Проаналізовано зарубіжний досвід щодо проблематики пошуку дефініції дебіторської заборгованості в розрізі міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та фінансової звітності. Охарактеризовано поліаспектні підходи щодо класифікаційних ознак дебіторської заборгованості. Встановлено, що в умовах суттєвої диференціації класифікаційних ознак, на преваліюючій більшості суб’єктів господарювання, класифікація дебіторської заборгованості, яка застосовується в прикладній діяльності є суттєво регламентованою та орієнтованою виключно на діючий в нашій країні План рахунків. В публікації надано обґрунтування того, що вибір та впровадження в практику господарювання поліаспектної класифікації дебіторської заборгованості є необхідною та беззаперечною умовою для виявлення існуючих тенденцій та формування цілісних висновків за результатами діагностики фінансового стану суб’єкта господарювання, а відповідно – напрацювання комплексу системних пропозицій щодо покращення його діяльності в перспективі.
Settlements with the buyers and customers as the financial asset of the enterprise: economic essence, definitions and approaches to the classification
Keywords: accounts receivable; дебіторська заборгованість; settlements with the buyers and customers; розрахунки з покупцями та замовниками; classification features and approaches; класифікаційні ознаки та підходи; debtors; дебітори; the financial assets of the enterprise; фінансові активи підприємства