Історичні аспекти витоків і розвитку вітрильного спорту Миколаївщини - Кісельов, А.; Чернозуб, А.; Славітяк, О.; Абрамов, К.; Kiselyov, A.; Chernozub, A.; Slavityak, O.; Abramov, K. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті досліджено етапи розвитку вітрильного спорту Миколаївської області за 223 роки існування. Актуальність теми полягає в тому, що Миколаїв побудований на березі річки Південий Буг, має короткий, відкритий простір до Чорного моря, що дає можливість використовувати судна різної конструкції й величини практично протягом року. Визначна роль яхт-клубу, спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи Олімпійського резерву (СДЮСШОР), училища фізичної культури (УФК) та школи вищої спортивної майстер¬ності (ШВСМ) у підготовці спортсменів високих досягнень та їх учать у спортивних змаганнях Європи, світу, Олімпійських іграх. In the article we have shown the stages of sources and development of sailing sport in Nikolayev region for 223 years of its existence. Topicality of the article is characterized by the fact that Nikolayev was founded on the bank of the Southern Bug river and has short, open outlet to the Black sea, this gives opportunity to use ships of different constructions and sizes practically the whole year. We have defined the role of a yacht-club, specialized of child-teenage sports school of the Olympic reserve, physical culture college, school of higher sports mastery in preparation of sportmen of high achievements and their participation in sports competitions of Europe, World, the Olympic games.
Historical Aspects of Sources and Development of Sailing Sport in Nikolayev
Keywords: історія; вітрильний спорт; спеціалізовані спортивні школи; history; sailing sport; specialized sports schools