Діалектоносії проти діалектологів (про статус берестейсько-пінських говірок) - Аркушин, Григорій Левкович; Arkushyn, G. L. (My University, 2013)
Білоруські мовознавці говірки півдня, центру та заходу Брестської області (Берестейщина) відносять до білоруської мови, незважаючи на те, що вони мають найтиповіші риси української мови як у вокалізмі, так і в консонантизмі. У статті подані міркування самих берестейців, які ці говірки безпомилково визначають як українські. Dialects of the southern, central and western areas of the Brest region are referred by Belarusian linguists to the Belarusian language. However, they possess the most typical features of the Ukrainian language both in vocalism and in consonantism. In the article the considerations of the residents of the Brest region, who correctly define these dialects as Ukrainian, are given.
Users of the dialects against dialectologists (on the status of Brest dialects)
Keywords: берестейські говірки; статус говірок; вокалізм; консонантизм; Brest and Pinsk dialects; status of dialects; vocalism; consonantism