Рання проза В. Дрозда і Дж. Д. Селінджера: проекції трансформованих концептів - Котовська, Таміла; Kotovska, Tamila (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2008)
Висвітлено гіпотезу про можливу співвіднесеність художніх світів американського та українського прозаїків середини ХХ століття – одного представника так званого „самотнього покоління” й одного із „шістдесятників” у контексті світової культури як континууму міжлітературної рецепції. У центрі статті – спроба аналізу повісті „Над прірвою у житі” (український переклад) і роману „Катастрофа”, дотичних до них письменників, про яких триває полеміка літературознавців. . Hypothesis about possible correlation of art worlds of American and Ukrainian prose writers in the middle of the XX-th century – the representative so-called „lonely generation” and „ukrainian writers of the 60-th” in the context of the world culture as continuum of interliterary reception. In the spotlight of article is the attempt to analyze the novel „The Catcher in the Rye” (ukrainian translation) and the novel “The Catastrophe”, writers related to them, who are still being controverted by the literary critics.
Early Prose of В. Drozda and Dzh. D. Selindzhera: Projections of Transformed Kontseptiv.
Keywords: міжкультурна взаємодія; intercultural interaction; ідентичність; identity; контесктуальність; contextuality; типологія; typology; трансформація; transformation; парадигматика; paradigmatics