Сучасний гідроекологічний стан річки Луга та розробка заходів для його поліпшення - Свиріпа, Зоряна Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Наукова новизна випускної кваліфікаційної роботи полягає у виявленні безпосереднього впливу недостатньо очищених стічних вод на зміни гідрохімічних показників якості води річки порівняно з фоновими значеннями, встановленні критичних ділянок річки з найбільшим рівнем забруднення та визначені основних полютантів. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості застосуванні розробленого методичного підходу для оцінки гідроекологічного стану інших річок Волинської області, врахування у місцевих екологічних програмах Локачинської, Іваничівської, Володимирської та Павлівської громади Волинської області. У випускній кваліфікаційній роботі досліджується сучасний гідроекологічний стан річки Луга та розробляються заходи для його поліпшення. Була проведена комплексна характеристика річки Луга, включаючи її фізико-географічне положення, гідрологічні особливості, кліматичні умови басейну та ґрунтово-рослинну характеристику прибережних територій, а також антропогенне навантаження на річку. На основі отриманих результатів розроблені конкретні заходи для поліпшення гідроекологічного стану річки Луга. Вони включають пропозиції щодо зменшення антропогенного навантаження, очищення стічних вод, контролю скидів, відновлення та охорони прибережних територій, а також рекомендації щодо моніторингу якості води та відновлення біорізноманіття річкової екосистеми.
Keywords: річка Луга; річковий басейн; гідрологічний режим; оцінка гідроекологічного стану; хімічний склад води; антропогенне забруднення