Сільськогосподарське виробництво Рівненської області - Кощук, Ольга Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі здійснено суспільно-географічне дослідження та аналіз територіальних особливостей, характеристик та специфічних рис сучасного стану сільськогосподарського виробництва та прогнозування перспектив галузі у Рівненській області. Наукове дослідження зосереджене на вивченню сільськогосподарського виробництва Рівненської області. Для розкриття даної теми було: вивчено теоретико-методологічні аспекти дослідження сільського господарства, дано характеристику природно та суспільно-географічним факторам формування сільського господарства, виявлено сучасні тенденції розвитку сільського господарства у регіоні, проаналізовано структуру рослинництва та тваринництва в області та у регіональному розрізі, здійснено характеристику структури посівних площ під різними типами сільськогосподарських культур, здійснено оцінку внесення мінеральних добрив, виявлено проблеми та перспективи розвитку галузі у регіоні дослідження. У галузі сільськогосподарського виробництва Рівненської області спостерігаються такі тенденції: 1) у продовж останніх п’яти років збільшилась урожайність продукції рослинництва; 2) збільшились площі посівів під зерновими культурами; 3) зросло поголів’я птиці, свиней, овець, кіз; 4) у сільськогосподарських підприємствах збільшено виробництво м’яса на 23% і молока на 11%; 5) збільшується фінансування даного сектору економіки; 6) проваджуються новітні технології та дієве ведення сільського господарства.
Keywords: сільськогосподарське виробництво; сільське господарство; рослинництво; посівні площі; урожайність; мінеральні добрива; поголів’я; сектор економіки; Рівненська область; сільськогосподарські культури