Використання в практиці лікарського контролю імунологічних методів оцінки впливу ефективності тренувального процесу й стану здоров’я осіб, які займаються фізичними вправами з лікувально-оздоровчою та спортивною метою - Петрик, Омелян Іванович; Валецький, Юрій Юрійович; Petryk, Omelian; Valetskyi, Yuriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті показано, що роль імунітету в організмі не вичерпується здійсненням її головної функції – імунного нагляду за станом внутрішнього середовища. Імуннологічні реакції мають загальнобіологічне значення. Вони здійснюють суттєву роль у розвитку організму та патогенезі багатьох захворювань. Тому оцінка стану здоров’я не буде достатньо повною й об’єктивною без вивчення імунологічного статусу, без вияснення активності окремих ланок імунітету. Метод комплексної оцінки стану імунної системи, який визначає кількісні та якісні параметри імунокомпетентних клітин і показників природної резистентності повинні використовуватися в лікарському контролі за особами, котрі займаються фізичною культурою й спортом. Рівень адаптації організму до напруженої м’язової діяльності відображається на динаміці імунологічних показників. Без урахування цих показників та без комплексної оцінки стану імунологічної реактивності не можлива об’єктивна оцінка стану здоров’я осіб, які займаються фізичною культурою й спортом. У статті зазначено, що використання імунологічних і цитохімічних показників у практиці лікарського контрою дає можливість отримати потрібну об’єктивну інформацію для оцінки стану здоров’я осіб, які займаються фізичною культурою з лікувальною, оздоровчою й спортивною метою, виявлення ранніх ознак перенапруження та контрою процесів відновлення й контролю процесів відновлення. Уведення імунологічних досліджень у систему медико-біологічного забезпечення тренувального процесу значно підвищить його ефективність, своєчасну корекцію обсягу й тривалості фізичного навантаження, вибору їх оптимального варіанта. The article shows that the role of immunity in the organism is not limited by execution of its main – the immune surveillance of the internal environment. Immunological reactions have general biological importance. They have a significant role in development of a body and pathogenesis of many diseases. Therefore, assessment of health condition is not sufficiently complete and objective without studying of the immunological status, without interpretation of activity of certain components of the immune system. The method of complex evaluation of the immune system which determines the quantitative and qualitative parameters of immune competent cells and natural resistance indices should be used medically for persons engaged in physical culture and sports. The level of adaptation to intense muscular activity is reflected in the dynamics of immunological parameters. Without taking into account these indices and without the complex assessment of condition of immunological reactivity the objective assessment of the health status of individuals engaged in physical culture and sports is not possible. The article states that the use of immunological and cytochemical indicators in the practice of medical controls uncovers an opportunity of their application for objective estimation of health condition of persons engaged in physical training in medical, recreational and sports purposes, identifying of early signs of strain recovery processes and control over the recovery process. Introduction of immunological research into the system of medical and biological securing of the training process would greatly increase its effectiveness.
The use in practice of Medical Control of Immunological Methods for Assessing the Effectiveness of the Training Process and Health Condition of Those Engaged in Physical Activity with Health-recreational and Sports Purposes
Keywords: імунна система; імунологічні й цитохімічні методи; реакції імунітету; імунологічні дослідження; immune system; immunological and cytochemical methods; immune reaction