Мистецько-архітектурний аналіз реконструкції екстер`єру Будинку митрополита Жидичинського монастиря - Лесик-Бондарук, Оксана Олександрівна (Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, 2017)
Анотація. Дана наукова стаття присвячена дослідженню процесу реставрації пам’ятки архітектури національного значення Будинку митрополита (архімандрита) в с. Жидичин Ківерцівського району Волинської області з урахуванням планувальних, конструктивних та декоративно-мистецьких характеристик. Проаналізовано історію спорудження, існування, занепаду та відродження монастиря, стан архітектурної пам’ятки на початку ХХІ століття. В ході дослідження питання визначено основні процеси руйнації фасадів приміщення Будинку митрополита, визначено оптимальні шляхи для їх реставрації, проаналізовано основні етапи власне відновлювальних робіт та їх результати на даному етапі. Стаття також частково торкається питання впливу фінансових проблем на процес ремонтно-реставраційних робіт.
Keywords: монастир; ремонтні роботи; архітектура; реставрація; фасад; бароко; архітектурні елементи; 726.5.03