Дослідження вітчизняного ринку лікарських засобів для профілактики та лікування артеріальної гіпертензії - Романюк, Ілона Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
На підставі аналізу літературних джерел проаналізовано особливості захворюваності та поширеності артеріальної гіпертензії. Теоретично досліджено сучасні підходи до фармакотерапії хворих на артеріальну гіпертензію. Згідно з останніми рекомендаціями, як терапія першої лінії рекомендовано три класи препаратів: блокатори ренін-ангіотензинової системи, діуретики та антагоністи кальцію. Застосування бета-блокаторів було обмежено лікуванням гіпертензії, пов’язаної із супутніми серцевими захворюваннями, такими як постінфаркт міокарда або ішемічна хвороба серця. Багато досліджень показали, що класи ліків можна успішно комбінувати, і в даний час настійно рекомендується використовувати комбінації однієї таблетки, що містить два або три антигіпертензивні препарати. Розглядаючи класифікацію засобів, що використовуються для профілактики та терапії артеріальної гіпертензії, ми визначили, що ринкова позиція таких лікарських засобів залежить від ряду факторів, включаючи структуру захворюваності, важливість лікарських засобів для здоров'я і життя людини, кількість пропонованих лікарських засобів та їх цінові характеристики, ефективність, якість і новизну лікарських засобів. Для проведення маркетингових досліджень лікарських засобів для терапії артеріальної гіпертензії, що представлені на фармацевтичному ринку України ми використовували розроблену нами анкету «Лікарські засоби які застосовують для лікування артеріальної гіпертензії». Результати цього дослідження свідчать про те, що переваги та очікування пацієнтів щодо ведення та лікування гіпертонії різноманітні, а різні групи пацієнтів мають різні переваги щодо варіантів лікування. Зниженню артеріальної гіпертензії сприяє свідома поведінка пацієнтів, які беруть на себе відповідальність за власне здоров’я і беззастережно виконують рекомендації лікаря. Крім того, важливою проблемою є те, що багато пацієнтів зазвичай не вірять, що високий кров’яний тиск є хронічним захворюванням, яке вимагає дотримання рекомендацій щодо лікування. Щоб прийняти рішення про лікування артеріальної гіпертензії, пацієнти часто отримують інформацію про гіпертензію від своїх лікарів і віддають перевагу спільному прийняттю рішень, орієнтованих на пацієнта. Результати опитування продемонстрували, що пацієнти проінформовані фармацевтом під час купівлі лікарських засобів щодо способу і особливостей застосування, побічних ефектів ЛЗ для профілактики і лікування артеріальної гіпертензії. Більша частина респондентів, а це 62,5% не проінформована про програму «Доступні ліки» і не користується нею.
Keywords: артеріальна гіпертензія; високий кров’яний тиск; бета-блокатори; серцеві захворювання