Превентивна практика - Гошовська, Дарія Тарасівна; Фенина, Оксана Ярославівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Мета практики: вивчити особливості навчальної, професійної діяльності учнів, керувати нею й оцінювати її результати; знати провідний вид діяльності, сензитивні періоди та основні психічні новоутворення кожного вікового періоду; основні методи діагностики психічного розвитку дітей різних вікових категорій, вносити корективи в процес навчання з урахуванням даних діагностики; вивчити мотивацію навчальної діяльності, формувати й підтримувати зворотний зв'язок, знати головні методичні прийоми та принципи організації різних форм роботи з різновіковою вибіркою; активні форми і методи виховного впливу на учнів і активно впроваджувати їх у практику власної діяльності, вміти проектувати, конструювати, організовувати й аналізувати власну діяльність; планувати форми роботи з урахуванням вікових особливостей та складності вирішуваної проблеми; розробляти й проводити різні за формою заняття, що найбільш ефективні при вирішенні конкретної проблеми; відбирати й використовувати відповідні навчальні засоби для побудови технологій навчання; проведення профорієнтаційної роботи з учнями старших класів та випускників закладів середньої професійної освіти; організовувати навчальну діяльність учнів, керувати нею і оцінювати її результати.
Keywords: індивідуальна робота; групова робота; тренінгові заняття; самовизначення; профорієнтація; пропедевтична робота