Особливості діагностики та корекції порушень мовленнєвого розвитку у дітей молодшого шкільного віку - Бінас, Леся Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі представлено узагальнення та проведено дослідницько-експериментальну роботу щодо діагностики та корекції фонетикофонематичного та лексико-граматичного порушень мовлення у дітей молодшого шкільного віку. У першому розділі обґрунтовано теоретичні основи проблеми дослідження: розкрито особливості мовленнєвого розвитку дітей молодшого шкільного віку, проаналізовано сучасний стан діагностики та корекції порушень мовленнєвого розвитку дітей молодшого шкільного віку на сучасному етапі становлення корекційної педагогіки. Зясовано сутність поняття «мовлення», його роль у розвитку дитини, значення для подальшого опанування письма та читання, а також вплив мовленнєвого розвитку на соціалізацію та формування самооцінки. Також визначено змістову сутність понять «корекційна педагогіка», «діагностика» та «корекція», схарактеризовано їх основні етапи, завдання та очікуванні результати. Подано сучасні підходи до діагностики та корекції фонетико-фонематичної та лексико-граматичної сторін мовлення дітей. У другому розділі представлено методику корекційно-розвивальної роботи з дітьми молодшого шкільного віку, які мають мовленнєві труднощі. Педагогічне дослідження проведене на базі логопедичної студії «Вимовляйко» (м. Львів). Для цього визначено етапи діагностики фонетико-фонематичної та лексикограматичної сторін мовлення, розроблено необхідні дидактичні матеріали для проведення коректної роботи з дослідження рівня сформованості фонетикофонематичної та лексико-граматичної сторін мовлення. Проаналізовано дані, отримані під час діагностики. На їх основі розроблено методику корекційно розвивальної роботи. Експериментально підтверджено, що проведена дослідницькоекспериментальна робота створила передумови для покращення розвитку мовлення дітей молодшого шкільного віку та впровадження ефективних методик діагностики та корекції.
Keywords: фонетико-фонематичний розвиток; лексико-граматичний розвиток; мовлення; молодший шкільний вік; діагностика; корекція