Particularities of Vegetative Regulation and Adaptation Capabilities of Preliminary School Children with Hearing Function Disorder - Afanasyev, Sergey; Афанасьєв, Сергій (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
Indexes of vegetative nervous system functional status were explored in preliminary school children with hearing disorder.Functional status of VNS was assessed by variation pulsometry.Functional capabilities of heart-vascular systemwere assessed by coefficient of endurance, adaptation potential. Comprehensive analysis of physiological parameters characterizing VNS homeostatic capabilities allowed to estimate, that vegetative regulation process in preliminary school age children with hearing disorder is going on in imbalance modein VNS.Performed researches let determine adaptation potential level of heart-vascular system.Detected gender particularities of vegetative heart activity regulation and its adaptation potential become ground of development of optimal motion activity regimen in physical rehabilitation process. Вивчено показники функціонального стану вегетативної нервової системи в дітей молодшого шкільного віку з порушеннями слуху. Функціональний стан ВНС оцінювали за показниками варіаційної пульсометрії. Функціональні можливості серцево-судинної системи оцінювали за коефіцієнтом витривалості, адаптаційного потенціалу. Комплексний аналіз фізіологічних параметрів, що характеризують гомеостатичні можливості ВНС дав змогу встановити, що процес вегетативної регуляції в дітей молодшого шкільного віку з порушеннями слуху здійснюється в режимі дисбалансу вегетативної нервової системи. Проведені дослідження сприяли визначенню рівня адаптаційного потенціалу серцево-судинної системи. Виявлено гендерні особливості вегетативної регуляції серцевої діяльності та її адаптаційний потенціал, які стануть підставою для розробки оптимальних режимів рухової активності в процесі фізичної реабілітації.
Особливості вегетативної регуляції та адаптаційних можливостей дітей мо- лодшого шкільного віку з порушенням слухової функції
Keywords: Vegetative status; adaptation; hearing disorder; preliminary school children; вегетативний статус; адаптація; порушення слуху; молодший шкільний вік