Особливості роботи з текстом на уроках української мови за компетентнісним підходом - Лещенко, Ганна; Leshchenko, H.P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Статтю присвячено проблемі використання текстового дидактичного матеріалу на уроках української мови в умовах упровадження компетентнісного підходу. Розглянуто основні функції тексту в методичному аспекті, доведено, що за компетентнісним підходом текст є метою, результатом і провідним засобом навчання у мовній освіті. Автором з’ясовано, що текст виступає засобом реалізації усіх змістових ліній програми, що потребує комплексної роботи з ним для одночасного формування або удосконалення мовленнєвих, мовних, культурологічних умінь і навичок, соціалізації учнів за рахунок роботи в колективі, малих групах і парах, формування загальнонавчальних умінь і навичок. Передбачено, що робота з текстом буде успішною за умов упровадження текстоцентричного підходу. Запропоновано систему комплексної роботи з текстом, спрямованої на комунікативний та інтелектуальний розвиток школярів, яка передбачає взаємозв’язок у роботі з розвитку репродуктивних і продуктивних видів мовленнєвої діяльності, семантики і мовного оформлення, виявлення авторського наміру, концептуального навантаження, ключових слів тощо.This article deals with the problem of usage of the text didactic material on the lessons of Ukrainian language in conditions of competence-based approach introduction. The author considers the functions of a text from the methodological point of view, and proves that exactly the text is the purpose, result and the primary means of Ukrainian language teaching, which intends conduction of comprehensive work with the text for simultaneous formation or improvement of speech, language, cultural skills and abilities, socialization of students by means of working in teams, small groups and couples, formation of general educational skills and abilities. On that basis, it is expected that work with the text will be successful when used textocentric approach. The article offers the system of comprehensive work with the text, aimed at the student’s communicative and intellectual development, which implies relationship in work concerning development of reproductive and productive types of speech activity, semantics and linguistic processing, determination of the author's intention, conceptual load, keywords.
Peculiarities of Work with a Text on the Lessons of Ukrainian Language in Conditions of Implementation of the Competence-Based Approach
Keywords: текст; text; функції тексту; компетентнісний підхід; текстоцентричний підхід; комплексна робота з текстом; functions of a text; competence and textocentric approaches; comprehensive work with a text