«Мистецтво для мистецтва» versus ідея: творчі шукання естетичної свідомості Василя Пачовського - Верлата, Анна Сергіївна; Verlata, Anna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті проаналізовано проблему вияву концепції «мистецтва для мистецтва» й тенденційних ідейно-естетичних чинників у поетичній та драматичній творчості Василя Пачовського як представника «Молодої музи». У контексті вирішення поставленого питання розглянуто процес залучення «молодомузівцями» теоретичного принципу «мистецтво для мистецтва» в українську літературу за посередництвом польських письменників та культурних діячів, зокрема С. Пшибишевського. Узято до уваги різні літературознавчі підходи до визначення естетичних домінант художнього мислення Василя Пачовського. На основі аналізу ідейно-тематичних та поетикальних особливостей творів визначено корелятивну модель атенденційних ліричних і тенденційних драматичних модусів у художньому мисленні письменника. Простежено поступове утвердження у творчості автора центральної теми – відродження державності України – та образів-символів, підпорядкованих артикулюванню цього магістрального мотиву в кожному драматичному творі. The article deals with the problem of pure art, a popular artistic concept of the late ХІХth–the early ХХth century, and tendentious aesthetical factors in poetic and dramatic works by Vasyl Pachovskyi as the member of «Young Muse». In the context of solving this issue the process of adaptation of the «art for art’s sake» theoretical principle into Ukrainian Literature through the influence of Polish writers and cultural luminaries, in particular Stanisław Pshybyshevskyi. The different approaches of Ukrainian Literary Criticism to the appreciation of Vasyl Pachovskyi’s ideological and aesthetic consciousness are considered. The correlative model of non-tendentious lyric and tendentious dramatic features of the author’s artistic thinking is observed. The theme of Ukraine regaining its national independence has been gradually established in the dramatic works by the playwright; symbolic images of the plays have been submitted to this main motif of Pachovskyi’s works. So, it is proved that the principle of pure art is not the central one in the system of Pachovskyi’s artistic thinking.
Pure art Versus Idea: the Creative Search of Aesthetical Consciousness by Vasyl Pachovskyi
Keywords: «мистецтво для мистецтва»; художнє мислення; ідейно-естетична свідомість; ідея; драма; pure art; artistic thinking; ideological and aesthetic consciousness; basic idea; drama