Реабілітація при остеохондрозі шийного відділу хребта. - Грейда, Наталія Богданівна (My University, 2024)
Реабілітація пацієнтів зі змінами у міжхребцевих дисках в області шиї полягає у підборі методів фізичної терапії з метою покращення кровопостачання головного мозку і тканин, що оточують шийний відділ хребта, збільшення рухливості блокованих сегментів шийного відділу хребта, зменшення больового синдрому. Реабілітація при остеохондрозі шийного відділу хребта допомагає зменшити біль, підвищити гнучкість та діапазон рухів, зменшити запальний процес в організмі. Основними засобами реабілітації є терапевтичні вправи і сегментарно-рефлекторний масаж. Терапевтичні вправи виконують для зміцнення м’язів та покращення рухливості в області шиї та плечового поясу. При зменшенні болю виконують діафрагмальне та грудне дихання. Сегментарно-рефлекторний масаж здатний покращити кровозабезпечення та сприяти зменшенню болю.
Keywords: дегенерація шийного відділу хребта; терапевтичні вправи для декомпресії; терапевтичні вправи для збільшення рухливості; зміцнення м’язово-зв’язкового апарату; сегментарно-рефлекторний масаж; діафрагмальне та грудне дихання