ТРЕНІНГОВА ПРОГРАМА ГАРМОНІЗАЦІЇ ПОЧУТТЯ ВЛАСНОСТІ - Губеладзе, Ірина (My University, 2021)
Мета. Метою статті є розроблення змісту і структури та презентація авторської програми гармонізації почуття власності особи. Методи. Для розробки тренінгової програми було використано низку методів інтерактивної роботи і психоедукації з метою гармонізації почуття власності: метод незавершених речень, рольова гра, симуляція, мозковий штурм, групові методи роботи, дискусія, психологічні практикуми, творчі домашні завдання тощо. Результати. У статті представлено авторську тренінгову програму гармонізації почуття власності, яка складається зі вступу, завершальної частини та трьох основних модулів: «Почуття власності як соціально-психологічний феномен: моє, наше, чуже, нічиє», «Чинники посилення почуття власності: контроль, самоінвестування та інтимне знання», «Наслідки і можливості гармонізації почуття власності». Кожен з модулів має на меті опрацювання різних складових почуття власності: контроль, самоінвестування грошей, часу чи інших ресурсів та глибоке інтимне знання.. Загальний обсяг тренінгової програми складає 26 академічних годин. Запропонована тренінгова програма може бути використана для гармонізації почуття власності особи, як серед старшокласників і студентів, так і серед дорослого населення загалом. Висновки. Впровадження та вивчення ефективності тренінгової програми гармонізації почуття власності показало доцільність її використання серед старшокласників та студентської молоді, а також дорослого населення, що сприяло оптимізації прояву відповідальності, самоефективності, самоідентичності та залученості особи. Перспективи подальших досліджень вбачаємо в розробці програми психологічного тренінгу для гармонізації почуття власності щодо територіальної громади та власної країни.

Purpose. The purpose of the article is to develop the content and structure and presentation as well of the author's training program to harmonize the sense of ownership of the person. Methods. A number of methods for interactive work and psychoeducation were used to develop the training program in order to the sense of ownership harmonize: the method of incomplete sentences, role play, simulation, brainstorming, group work, discussion, psychological workshops, creative homework and more. Results. The article presents the author's training program to harmonize the sense of ownership, which consists of an introduction, final part and three main modules: "Sense of ownership as a socio-psychological phenomenon: mine, ours, someone else's, nobody's", "Factors of strengthening the sense of ownership: control, self-investment and intimate knowledge"," Consequences and opportunities for sense of ownership harmonization". Each of the modules aims to develop different components of a sense of ownership: control, self-investment of money, time or other resources and deep intimate knowledge. The total amount of the training program is 26 academic hours. The proposed training program can be used to harmonize the sense of ownership, both among high school and university students, and among the adult population in general. Conclusions. The introduction and study of the effectiveness of the training program to harmonize the sense of ownership showed the feasibility of its use among high school and student youth, as well as adults, which helped to optimize responsibility, self-efficacy, self-identity and involvement. The prospects for further research are in the development of a psychological training program to harmonize the sense of ownership of the local community and own country.
Training Program for Sense of Ownership Harmonization
Keywords: почуття власності; психологічна власність; гармонізація почуття власності; тренінгова програма; психоедукація; sense of ownership; psychological property; harmonization of sense of ownership; training program; psychoeducation; 316; 159.942