До проблематики забезпечення прибутковості сільскогосподарських підприємств - Шматковська, Тетяна Олександрівна; Shmatkovska, Tetiana О. (Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет, ТОВ `ДКС Центр`, 2016)
В статті окреслено підходи щодо трактування економічної сутності прибутковості діяльності підприємства. Визначено та окреслено характеристики функцій прибутку. Розглянуто картограму щодо групування регіонів України за середньою величиною прибутку (збитку) від виробництва сільськогосподарської продукції в ретроспективі. Визначено фактори забезпечення зростання прибутковості функціонування та окреслено вплив окремих із них. Обґрунтовано комплекс наукових підходів щодо забезпечення прибутковості функціонування сільськогосподарських виробників, кожен із яких характеризує один або сукупність аспектів управління прибутком підприємства. Окреслено сутність організаційно-економічного механізму забезпечення прибутковості сільськогосподарських виробників. Надано обґрунтування шляхів забезпечення прибутковості сільськогосподарських підприємств. The article considers the approaches to interpretation of the economic essence of the profitability of the enterprise. Characteristics of profit functions defined in article. Considered the cartogram of grouping of regions of Ukraine, based on the average value of profit (loss) from agricultural production in retrospect. Factors for ensuring growth of profitability of activity of the enterprise defined in article. The article substantiates the complex of scientific approaches to ensure profitable operation of agricultural producers, each of which reflects or characterizes one or combination of aspects of profit management. The essence of organizational-economic mechanism of providing of profitability of activity of agricultural producers defined in article. The article describes the ways to ensure profitability of agricultural enterprises.
To issues ensure profitability of agricultural enterprises
Keywords: profitability; the profit functions; the factors of profitability; the organizational and economic mechanism of profitability; cartogram groups for profit; прибутковість; функції прибутку; фактори прибутковості; організаційно- економічний механізм прибутковості; картограма групування за прибутком