Семантичні відношення в анафоричних конструкціях «іменник – займенник» - Гериш, Надія Степанівна; Herysh, N. S. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті розглянуто семантичні відношення іменника й займенника в анафоричних конструкціях. Наведені в статті анафоричні відношення кваліфікуємо як текстову прономінальну кореференцію, де співвідно¬шення між кореферентними членами реалізується не тільки завдяки граматичним засобам мови, а й на знанні контексту. Водночас виявлено, що займенникова анафора забезпечує текстову зв’язність (когезію) і передбачає виникнення анафоричних відношень, які утворюють свою анафоричну конструкцію, де назвою індивіда виступає антецедент, а корелятом – займенник, який є утворенням вторинної номінації і повертає увагу адресата до первинної номінації. Анафоричні відношення виступають одним із видів текстотвірного зв’язку. The article discusses semantic relations verbs and pronouns in anatolica structures. Given in the article anatomicheskii attitude qualify as text pronominally coreference, where the ratio between coreference members is realized not only by grammatical means of the language, but also on knowledge of thecontext. At the same time, it is established that, zimenikova anaphoresis text provides connectivity (cohesion) and involves the occurrence of anaphoria relations, which form its anatomico design, where the name of the individual acts of antecedent, and correlate − pronoun, which is the formation of secondary nomination and returns the addressee’s attention to the primary nomination. Anatomicheskii relations are one of the types tekstuuriga communication.
Semantic Relations in Anaphoric Constructions «Nouns − Pronouns»
Keywords: анафора; anaphora; анафоричні відношення; anaforychni relation; анафорична конструкція; anaforychna construction