Особливості системи комплексної фізичної терапії у реабілітації пацієнтів із вертебральним остеохондрозом. - Спасюк, Анна; Гордійчук, Віктор (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
Аналізуючи патогенечичні механізми функціональної дисфункції хребта та дегенеративно-деструктивних змін хребта, досліджуючи етапи патогенезу, використовуючи психосоматичні та механічні аспекти патогенетичного процесу, було встановлено найбільш оптимальну, послідовність у відновній терапії: психологічний вплив, лікувальний масаж, окремі прийоми мануальної терапії. Психокорекція засобами дихальної терапії триває 5-10 хв. Масаж застосовується поверхневий, впливаючи на зони Захар’їна-Геда, проводиться по ходу лімфатичних судин. Усі прийоми спіралеподібні й проводять поверхнево. Застосовують також глибокий лікувальний масаж впливаючи на тригерні й періостальні ділянки. Масажні рухи проводяться спіралеподібно. Масажують тригерні зони перехідних відділів хребта й комірцевої зони. З прийомів мануальної терапії застосовують тільки спіралеподібні рухи, ротацію у поєднанні з тракцією. Застосувують перинатальну релаксацію.
Keywords: фізична терапія; остеохондроз