Формування пізнавальних інтересів дітей старшого дошкільного віку в навчально-ігровому середовищі закладу дошкільної освіти - Бойко, Марія Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена комплексному дослідженню формування готовності дітей старшого дошкільного віку до навчання засобами дидактичних ігор. Розкрито теоретичні основи проблеми підготовки дитини старшого дошкільного віку до навчання засобами дидактичних ігор та готовність дитини до навчання в школі як психолого-педагогічну проблему. Доведено, що ефективність процесу підготовки дітей до систематичного навчання у школі суттєво підвищується за наявності сукупності організаційно-педагогічних умов, які передбачають: тристоронню співпрацю та партнерство закладу дошкільної освіти, сім’ї та початкової школи; взаємозв’язку усіх компонентів готовності; створення й організація відповідного освітнього середовища; включення дидактичних ігор в загальну систему освітньої роботи закладу дошкільної освіти. Розроблено комплекс дидактичних ігор та вимог до їх використання у контексті формування готовності дітей старшого дошкільного віку до навчання в школі та експериментально перевірено їх ефективність. У результаті діагностики і впровадження розробленого комплексу дидактичних ігор простежено позитивну динаміку у формуванні усіх компонентів готовності дітей старшого дошкільного віку до навчання у школі. Це свідчить про ефективність використання дидактичних ігор при формуванні готовності дітей старшого дошкільного віку до школи в освітньому процесі закладі дошкільної освіти.
Keywords: формування пізнавальних інтересів; створення навчально-ігрового середовища