Геоекологічний стан водойм Камінь-Каширського району та заходи з його оптимізації - Мамонтов, Назарій Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У науковому дослідженні обґрунтовано та проаналізовано теоретико-методичні засади дослідження геоекологічного стану водойм, зокрема поняття «геоекологічний стан» і його складові, природні та антропогенні чинники формування стану водойм, методичні підходи до оцінки якості вод, сучасні дослідження та нормативна база, значення геоекологічного аналізу для Камінь-Каширського. Розкрито природно-географічні особливості сучасного Камінь-Каширського району. Проведено аналіз геоекологічного стану водойм Камінь-Каширського району, а саме: загальних особливостей водних об’єктів, джерел антропогенного навантаження, гідрохімічної характеристика поверхневих вод, біоіндикаційних спостережень, забруднення водойм, стану донних відкладів. Оцінено екологічні ризики та розроблено заходи щодо оптимізації геоекологічного стану водойм, зокрема: концептуальні засади оптимізації, інженерно-технічні заходи, біотехнологічні та природоорієнтовані рішення, організаційно-управлінські заходи, економічні та нормативні інструменти, інформаційно-аналітичну систему та ГІС-моніторинг, програму дій на 2025–2030 роки. Результати можуть бути використані органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями для планування заходів із відновлення водойм, створення системи екологічного моніторингу, формування регіональної стратегії «Чисті води Полісся» та при написанні курсових робіт і вивченні освітніх компонентів студентами- гідрологами.
Keywords: водойма; геоекологічний стан водойм; оптимізація водойм; господарське використання; гідроекологічні процеси; моніторинг