Діалогічне мовлення у комп’ютерній грі Cyberpunk 2077 - Лесь, Олександр Дмитрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена комплексному дослідженню діалогічної взаємодії у сучасному відеоігровому дискурсі. Актуальність теми зумовлена стрімкою трансформацією цифрових медіа та необхідністю аналізу новітніх мультимодальних форм комунікації, де вербальний компонент інтегрований у програмну архітектуру та ігрову механіку. Метою дослідження є виявлення лінгвопрагматичних, структурних та соціокультурних особливостей організації діалогічного мовлення на матеріалі гри Cyberpunk 2077. Для досягнення мети використано методи аналізу дискурсу, прагмалінгвістичного моделювання та соціолінгвістичного профілювання. У роботі вперше здійснено деконструкцію діалогової системи гри крізь призму лудолінгвістики. Отримані результати засвідчують, що відеоігровий діалог функціонує як динамічна форма дії. Доведено, що використання технології процедурної анімації обличчя та врахування невербальних параметрів (відстань між персонажами, погляд, мовчання) створюють безшовний комунікативний простір. Встановлено, що ідіолекти ключових персонажів є інструментами соціальної стратифікації: від агресивного вуличного сленгу протагоніста до архаїчного корпоративного мовлення антагоністів. Практичне значення полягає у можливості використання висновків для розробки сценаріїв інтерактивних наративів та локалізації відеоігор.
Keywords: діалогічне мовлення; відеоігровий дискурс; лудолінгвістика; мультимодальність; мовленнєвий акт; ідіолект; соціолект; імерсивність; інтерактивний наратив; процедурна анімація