Національна історія в художній рецепції М. Костомарова («Переяславська ніч») та Лесі Українки («Бояриня») - Товт, Ольга; Tovt, Olha (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті досліджено проблему національної історії у творчому доробку М. Костомарова та Лесі Українки, зокрема розглянуто способи осмислення історичних фактів та особливості їх утілення в історичній трагедії «Переяслав- ська ніч» і драматичній поемі «Бояриня». Твори порушують одну тему – національно-визвольної боротьби, одну ідею – визволення українців із багато- вікової неволі. Компаративне зіставлення творів М. Костомарова та Лесі Укра- їнки крізь призму національно-історичного світогляду митців свідчить про новаторське осмислення теми національно-визвольної боротьби. Окреслено спільні проблеми, конфлікти та мотиви. Порівняльний аналіз драматичних творів свідчить про актуальність національної проблематики в їхніх текстах. Проблематика драм визначає конфліктний простір у творах, який розкривається не лише на зовнішньому, а й на внутрішньому рівні. В основі п’єс не зовнішні, а ідейні конфлікти, протистояння світоглядних позицій, почуттів, думок. Сторінки історії українського народу осмислено через життя героїв, які стоять перед вибором між особистим і національним. The article deals with research on the problem of national history in the works of M. Kostomarov and Lesia Ukrainka. It has been studied the ways of interpretation of historical facts and features of their expression in a historical tragedy “Pereiaslav Night” and dra- matic poem “Boiarynia” (the Noble Woman). Writings concern one theme – national liberation struggle, one idea – the liberation of the Ukrainians from centuries’ captivity. Comparison of the works of M. Kostomarov and Lesia Ukrainka through the prism of national and historic outlook of the artists shows the innovative interpre- tation of the theme of the national-liberation struggle. Common problems, conflicts and motives are outlined. A comparative analysis of the dramatic works attests to the relevance of national issues in their lyrics. The problems in the dramas determine conflict space which is revealed not only on the outside, but on the inner level too. Not external, but ideological conflicts, confrontation of worldviews, feelings and thoughts are in the heart of the plays. Pages of history of the Ukrainian people are depicted through the lives of the heroes, who are facing the choice between personal and national.
National History in Art Reception of M. Kostomarov (“Pere- iaslav Night”) and Lesia Ukrainka (“Boiarynia” (the Noble Woman))
Keywords: національна історія; рецепція; історична трагедія; драматична поема; компаративний аналіз; national history; reception; historical tragedy; dramatical poem; comparative analysis