Проблема смерті в романі В. Барки «Жовтий князь» - Сушко, Оксана; Sushko, Oksana; Туркіна, Юлія; Turkina, Yuliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті розкрито вражальні картини голодомору 1932–1933 рр. в Україні, показано антигуманну мораль тоталітарного, чужого людській природі суспільства. Символічне втілення містичного тотального зла в образі Жовтого князя проходить через весь твір. Проблема знищення тоталітарною системою людського в людині пов’язана в романі з проблемою повного ігнорування владою особистості, перетворення всіх і кожного в безлику масу, якою легко було б керувати. In the article there is presented the material revealing the impressive pictures of the Holodomor (Great Famine) in Ukraine in 1932–1933, there is shown inhumane totalitarian morality of the society alien to human nature. Symbolic embodiment of the mystical total Evil in the image of Yellow Prince goes through all the literary work. The problem of the destruction of everything human in a man by the totalitarian system in the novel is connected with the problem of complete ignoring a personality by the power, turning everyone into the faceless mass which can easily be controlled.
The Problem of Death in the Novel by V. Barka «Yellow Prince»
Keywords: голодомор; антигуманна мораль; безлика маса; індивідуальність; тоталітарне суспільство; зло; символ жовтого князя; the Holodomor (Great Famine); inhuman morality; personality; faceless mass; totalitarian society; evil; symbol of yellow prince