Особливості використання засобів фізичної реабілітації при черепно-мозкових травмах - Ніколенко, Олександр Іванович; Горчак, Віктор Володимирович; Кудрявцев, Антон Ігорович; Nikolayenko, Oleksandr; Horchak, Viktor; Kudriavtsev, Anton (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті показано проблему та наслідки черепно-мозкових травм, медичні й соціальні проблеми, фактори ризику, що можуть призвести до цієї травми. Розглянуто та проаналізовано ефективність застосування засобів фізичної реабілітації при лікуванні черепно-мозкової травми. Приведено аналіз літературних джерел із проблеми лікування черепно-мозкової травми. Описано симптоми й клінічні прояви цієї нозології, досліджувані за результатами зображення магнітно-резонансної терапії головного мозку. Обґрунтовано застосування та завдання лікувальної фізичної культури. Показано вплив активних і пасивних фізичних вправ на організм людини. Для оцінки рівня рухових навиків проаналізовано обстеження проби Ромберга. Розглянуто Шкалу ком Глазго, яка показує оцінку порушення свідомості й коми в дітей та дорослих при черепно-мозковій травмі. Зроблені в статті висновки й наведені результати дослідження можуть бути використані під час теоретичного обґрунтування ефективності використання засобів фізичної реабілітації при черепно-мозкових травмах. The article deals with the problem and consequences of craniocerebral injuries, medical and social problems, risk factors that can lead to this trauma. It is examined and analyzed the efficiency of application of physical rehabilitation means with treatment of craniocerebral injuries. It is given the analysis of literary sources on the problem of treatment of craniocerebral injuries. It is described the symptoms and clinical displays of this nosology which were examined according to the results of image of magnetically-resonant therapy of cerebrum. Application and tasks of curative physical culture are grounded. It is shown the influence of active and passive physical exercises on a human organism. For the estimation of the level of motor skills of the examined it was analyzed the results of the Romberg test. It was considered the Glasgow Coma Scale which shows the estimation of violation of consciousness and comas of children and adults in cases of craniocerebral trauma. Drawn in the article conclusions and the presented results of researches can be used during theoretical grounding of efficiency of application of means of physical rehabilitation in cases of craniocerebral traumas.
Peculiarities of the USE of Physical Rehabilitation Means in Cases of Craniocerebral Injuries
Keywords: фізична реабілітація; черепно-мозкова травма; пошкодження головного мозку; струс головного мозку; physical rehabilitation; craniocerebral injury; brain damage; brain concussion