Теоретико-методичне обґрунтування концепції фізичної реабілітації дітей із вродженою клишоногістю - Нестерчук, Наталія Євгенівна; Nesterchuk, Nataliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Мета дослідження – розробка й теоретично–методичне обґрунтування основних елементів концепції фізичної реабілітації дітей із вродженою клишоногістю. У дослідження включено 68 дітей дошкільного віку з вродженою клишоногістю та 34 здорові дитини. Виходячи з результатів констатувального експерименту, визначено основи концепції фізичної реабілітації, експериментально перевірено її вплив на корекцію основної патології, загальний фізичний розвиток і функціональний стан дітей із вродженою клишоногістю. Спрямованість концепції полягає в забезпеченні умов для широкого використання засобів фізичної реабілітації щодо досягнення максимально можливого розвитку, рівня здоров’я, рухової активності й функціонального стану дітей з вродженою клишоногістю на рівні зі здоровими однолітками та в забезпечені умов для досягнення реабілі¬таційного й оздоровчого ефекту враховуючи накопичений суспільно-історичний досвід у цьому напрямку. The aim of the study was the development, theoretical and methodological substantiation of the basic elements of the concept of physical rehabilitation of children with congenital clubfoot. The study included 68 preschool children with congenital clubfoot and 34 healthy children. Based on the results of ascertaining experiment it was determined the basis of the concept of physical rehabilitation, experimentally tested its effect on correction of the main pathology, general physical development and functional condition of children with congenital clubfoot. The direction of the concept is to provide the conditions for a wide use of physical rehabilitation for reaching the highest possible development, level of health, motor activity and functional condition of children with congenital clubfoot on the same level as healthy peers and to ensure conditions for achieving the rehabilitation and healing effect taking into account the accumulated socio-historical experience in this direction.
Theoretical and Methodological Grounding of the Concept of Physical Rehabilitation of Children with Congenital Clubfoot
Keywords: клишоногість; концепція; реабілітація; діти; clubfoot; concept; rehabilitation; children