Проективний «образ історії» у філософсько-історичному пізнанні - Сільвестрова, Оксана; Синтик, Олександр (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Розглянуто основні аспекти формування та функціонування проективного «образу історії» з позицій філософсько-історичного пізнання. Звернено увагу і на об’єктивні (пізнання закономірностей, внутрішні зв’язки соціуму, знання конкретних історичних фактів), і на суб’єктивні чинники проектування. Зазначається, що традиціоналістські моделі проектування поступилися постмодерністським, а також підкреслюється вплив ідеології та політичної сфери загалом на формування проективного «образу історії».
Keywords: «образ історії»; соціально-історичне проектування; філософсько-історичне пізнання