Корекція психічної травми - Хлівна, Олександра Миколаївна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Метою викладання навчальної дисципліни «Корекція психічної травми» є засвоєння системи психологічних знань про особливості психокорекційної діяльності психолога, про психічну травму, її наслідки, посттравматичний синдром, корекцію наслідків, які були викликані травматичними подіями. Основними завданнями дисципліни є: ознайомлення студентів – психологів з поняттям про психічну травму, види психічних травм, ПТСР (посттравматичний стресовий розлад), наслідки пережитої травми для особистості, корекційну роботу з людьми, що отримали психічну травму; систематизація основних теоретичних понять та категорій дисципліни; розвиток у студентах вміння робити психологічний аналіз складних ситуацій взаємодії з особами, які пережили травматичні події; навчання діагностичних підходів у дослідженні наслідків травми; засвоєння даних про стан особистості, яка отримала психічну травму: її пізнавальної діяльності, емоційно – вольової сфери, особистості в цілому.
Keywords: психічна травма; емоційна депривація; психологічний захист; посттравматичний стресовий розлад; психологічна реабілітація; психологічна підтримка