Особливості електричної активності кори головного мозку спортсменів у стані спокою - Іванюк, Ольга; Ivanyuk, Olga (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Вивчено електричну активність кори головного мозку в θ-, α- і β-ритмах ЕЕГ у станах функціонального спокою із заплющеними та розплющеними очима. У дослідженні взяли участь 68 здорових праворуких 17–21-річних юнаків, поділених на дві групи: група спортсменів (33 особи) – юнаки, які до 12-річного віку почали систематично (не менше трьох разів на тиждень) займатися спортом, та контрольна (35 осіб) – юнаки, котрі не регулярно займаються спортом. Просторовий розподіл зв’язків між відділами кори головного мозку в стані спокою залежить від систематичної спортивної діяльності. У групі спортсменів ЕЕГ-реакції, пов’язані з готовністю до сприйняття стимулів, більше виражені, ніж у юнаків контрольної групи, що проявляється в генералізованому зростанні когерентності тета-ритму та зниженні альфа- й бета-ритмів переважно між передньоасоціативними ділянками кори головного мозку. It was studied electrical activity of the cortex in theta-, alpha- and beta-rhythms of electroencephalogram in the states of functional rest with closed and open eyes. 68 healthy, right-handed young men of 17–21 years took part in the research and they were divided into two groups: a group of sportsmen (33 persons) - young men to 12 years of age began to exercise regularly (at least three times a week) and control group (35 people) - young men who do not go in for sports regularly. The spatial distribution of connections between departments of the cerebral cortex at rest depends on systematic sports activities. In the group of athletes EEG reactions associated with willingness to accept incentives, are more pronounced than among young men of the control group, which is manifested in a generalized increase of the coherence of theta-rhythm and reduction of alpha- and beta-rhythms mainly between front associative areas of the cerebral cortex.
Peculiarities of Electrical Activity in the Cerebral Cortex Athletes in the State of Rest
Keywords: електроенцефалограма; electroencephalogram; когерентний аналіз; coherence analysis; Спорт; Sport; стан спокою; state of rest