Дослідження та удосконалення збутoвoї пoлітики підприємствa - Вознюк, Юлія Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Розглянуті теоретико-методологічні основи збутової політики підприємства. Визначено значення та функції збутової політика підприємства. Проведена методологія оцінювання ефективності збутової політики підприємства. Обґрунтовано стратегії формування ефективності збутової політики. Досліджено зарубіжний досвід організації збутової діяльності підприємств. Проведено діагностика сучасного стану агропродовольчого потенціалу сільськогосподарських підприємств Волинської області. Здійснено дослідження збутової політики підприємства на основі загальної характеристики підприємства та аналізу ресурсного забезпечення збутової політики. Визначена оцінка конкурентних позицій при реалізації збутової політики підприємства. Запропоновано застосування маркетингового інструментарію для удосконалення збутової політики. В роботі здійснено удосконалення збутової політики підприємства. Сформована збутова політика підприємства та механізм її застосування на підприємстві. Наведено перелік стратегічних альтернатив розвитку підприємства на основі оцінки сильних і слабких сторін. Обґрунтовано засади створення відділу збуту на підприємстві. Визначено вплив комплексу інструментальних стратегії на удосконалення збутової політики підприємства. Запропоновано основні рекомендації в формуванні маркетингових інструментальних стратегії. Наукова новизна дослідження дає концептуальну основу і загальний науково-методологічний підхід до формування збутової політики агропродовольчого потенціалу сільськогосподарського підприємства Волинської області. Практичне значення одержаних результатів полягає у формуванні відділу збуту на підприємстві.
Keywords: збутова політика; ефективність; маркетинговий інструментарій; підприємство