Поляризація поглядів у мовознавстві на явище семантичної деривації - Шестакова, Світлана Олександрівна; Shestakova, Svitlana (Східноєвропейський національний університет, 2013)
Статтю присвячено вивченню лексико-семантичного способу словотвору як одного з основних способів поповнення номінативних засобів мови, визначено його місце в системі способів словотвору сучасної української літературної мови, наведено та проаналізовано погляди відомих мовознавців на цей спосіб творення слів, зазначено різні терміни, вживані в мовознавстві, запропоновано єдиний термін на позначення цього способу, визначено сутність лексико-семантичного способу словотвору, який призводить і до появи як нового слова, тобто до формування та розвитку омонімії, і до появи в слова семантично похідних значень, тобто до процесу розширення семантичного обсягу слова, що призводить до полісемії. Формантом при лексико-семантичному способі словотвору запропоновано вважати зміну семантики слів. The article is sanctified to the study of lexico-semantic method of word-formation as one of basic methods of addition to номінативних facilities of language, his location is determined in the system of methods of word-formation of modern literary Ukrainian, looks over of the known linguists are brought and analysed to this method of making up words, the different terms used in linguistics are marked, an only term is offered on denotation of this method, essence of lexico-semantic method of word-formation, that consists both in making up new words and in creation of new values already of the known words, is certain. At the lexico-semantic method of word-formation it is suggested a formant to count the change of semantics.
The Polarization of Views in Linguistics at the Phenomenon of Semantic Derivation
Keywords: лексико-семантичний спосіб словотвору; лексико-семантична деривація; полісемія; омонімія; мотивоване; основа-мотиватор; lexical-semantic method of word formation; lexical-semantic derivation; polysemy; homonymy; motivated; base-motivator