Рекреаційно-туристичний потенціал ландшафтів Карпатського національного природного парку - Оленич, Ірина; Olenych, Iryna (My University, 2018)
Розглянуто рекреаційно-туристичний потенціал Карпатського національного природного парку. Досліджуваний об’єкт має в природному плані специфічне географічне положення, яке визначає умови для формування рекреаційно-туристичних ресурсів. Гірським системам притаманна складна та слабка відновлюваність, втрати значних запасів ресурсної організації рекреаційно-туристичної діяльності, котра нерозривно пов’язана з антропогенним навантаженням. Природний парк, що охоплює вказані в статті ландшафтні райони й області, в яких виділено сім індивідуальних ландшафтів, ціниться унікальним різноманіттям, його неповторністю та мальовничістю, що дає підстави оцінювати його потенціал як із наукового погляду, так і для використання у рекреаційно-туристичних цілях. Стаття включає в себе пояснення й опис такого рекреаційно-туристичного потенціалу, як природні джерела в кількістю 791, що мають важливе значення й використання в санаторному лікуванні та вживанні під час туристичних походів у невеликих кількостях. При описі клімату, як визначального чинника рекреаційно-туристичних ресурсів, вказується, що він сприятливий для багатої лісової та субальпійської рослинності. Велику увагу приділено й водному рекреаційно-туристичному потенціалу природного парку, а також лісам. Вивчення рекреаційно-туристичного потенціалу Карпатського національного природного парку сприятиме проведенню ландшафтно-екологічного аналізу території, розробці критеріїв і показників у здійсненні бальної оцінки біотичних та абіотичних рекреаційних ресурсів, активізації туристичної діяльності. The article considers the recreational and tourist potential of the Carpathian National Park. The investigated object has a specific geographic location that gives it the opportunity to create conditions for the formation of recreational and tourist resources. Mountain systems are characterized by complex and weak restorability, loss of significant reserves of the resource organization of recreational and tourist activities, which is inextricably linked with anthropogenic load. The natural park covering the specified landscapes and areas, areas in which there are seven individual landscapes, is valued for its unique diversity, its uniqueness and scenicity, which gives grounds for evaluating this potential both from a scientific point of view and for use in recreational and tourist purposes. The article includes an explanation and description of such a recreational and tourist potential, as natural sources with the number of 791, which are important and use in sanatorium treatment and use in small-scale tourist trips. When describing the climate as a determining factor for recreational and tourist resources it is indicated that it is favorable for rich forest and subalpine vegetation. Much attention is paid to the water recreational and tourist potential of the natural park, as well as forests. The study of the recreational and tourist potential of the Carpathian National Nature Park will contribute to the landscape-ecological analysis of the territory, the development of criteria and indicators for the assessment of biotic and abiotic recreational resources, and the enhancement of tourism activity.
Recreational and Tourist Potential of the Landscapes of Carpathian National Nature Park
Keywords: рекреаційно-туристичний потенціал; національний природний парк; ландшафт; біотичні та абіотичні ресурси; тип лісу; асоціація; recreational and tourist potential; national natural park; landscape; biotic and abiotic resources; type of forest; association