Педагогічні умови формування уявлень про сучасні професії у дітей старшого дошкільного віку - Жилко, Тетяна Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Перше прилучення дітей старшого дошкільного віку до трудової діяльності відбувається у спільній із дорослими праці, у процесі якої вони опановують найпростіші трудові навички, що є передумовою переходу в недалекому майбутньому до самостійних форм організації трудової діяльності. Людина розвивається духовно й фізично тільки в праці. Без праці вона деградує. Будь-які спроби уникнути продуктивної праці призводять до негараздів і для особистості, і для суспільства. Основними формами організації праці дітей дошкільного віку в дитячому садку є трудові доручення, чергування, колективна праця. Трудове виховання – це педагогічна діяльність, спрямована на формування в дошкільників готовності до праці в умовах ринку. Трудове виховання дітей старшого дошкільного віку має дві складові частини: ознайомлення з працею дорослих та з їх професіями; власне організація праці самих дітей. Проведене експериментальне дослідження засвідчило, що застосування розробленої нами системи заходів позитивно вплинуло на рівень сформованості професійних знань старших дошкільників. У здійсненому дослідженні було вивчено стан проблеми в педагогічній теорії та дошкільній практиці, уточнено зміст пропедевтики, її складові, встановлено функції, принципи та джерела пропедевтичної інформації. У результаті проведеного експерименту було виявлено, що уявлення про професію у дітей дошкільного віку формуються в процесі гри та під впливом батьківського виховання, а також за допомогою екскурсій і занять у дитячому садочку. Виховання в сім’ї та садочок у плідному взаємозв’язку формує уявлення дитини дошкільного віку про професію.
Keywords: трудове виховання; виховання в праці