Проблема використання штучного інтелекту в умовах забезпечення академічної доброчесності у процесі професійної підготовки фахівців дошкільної освіти - Ємчик, Олександра Григорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Статтю присвячено обґрунтуванню напрямів подолання проблеми використання штучного інтелекту в умо- вах забезпечення академічної доброчесності у процесі професійної підготовки фахівців дошкільної освіти Дослі- дження спрямоване на популяризацію середовища, що підтримує ідеали академічної доброчесності та мотивує студентів до відповідального використання ШІ. Узагальнюючи підходи науковців визначено, що найпоширенішим шляхом порушення академічної доброчес- ності в останні кілька років є використання для написання академічних текстів штучного інтелекту, головним чином втіленим у ChatGpt. Небезпека його використання щодо плагіату, фабрикації, фальсифікації та обману є відсутність будь-якого зв’язку із автором тексту. Використання штучного інтелекту для підбору способів або напрямів роботи фахівця у конкретній педагогічній ситуації може бути дуже помічним, адже оптимізує роботу вихователя, зберігаючи йому час та мисленнєві ресурси. Однак кожен результат такої співпраці повинен бути ретельно зважений, проаналізований та перевірений у контексті ефективності та безпечності. Шляхом аналізу наукових джерел та підходів учених до поняття академічної доброчесності виокремлено способи використання штучного інтелекту для написання академічних текстів, котрі б відповідали принципам академічної доброчесності за умов відповідального та етичного підходу: генерація ідей та побудова структури наукової роботи, редагування та коректура тексту, аналіз наукових джерел, створення цитат і посилань, пере- фразування та уточнення думок, перевірка на плагіат, допомога з обробкою даних. Узагальнено такі організаційно-педагогічні умови до формування та реалізації освітнього процесу на засадах академічної доброчесності: забезпечення мотивації всіх учасників освітнього процесу до використання штучного інтелекту одночасно із забезпеченням академічної доброчесності, забезпечення постійного професійного зростан- ня усіх учасників освітнього процесу, створення відповідного інформаційного педагогічного академічного середови- ща, чіткість критеріїв визначення унікальності, оригінальності або навпаки запозиченості тексту чи ідей, спря- мованість професійної підготовки на практичний напрям, на творчість та самостійність у виконанні завдань
Keywords: штучний інтелект; академічна доброчесність; професійна підготовка фахівців дошкільної освіти; 378.014:172-028.42]:004.8