Функціонально-просторовий аналіз природно-заповідного фонду Луцького району Волинської області - Кирилюк, Дарина Геннадіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
За методикою, яка була наведена й проведеними розрахунками індексу інсуляризованості природоохоронних територій Луцького району. Опрацювавши результати розрахунків можна зробити висновок, що найменші значення індексу інсуляризації можна спостерігати у таких територіальних громадах як: Колківська територіальна громада (0,23), Рожищенська територіальна громада (0,23) та Мар’янівська територіальна громада (0,25). Можна зробити висновок, що ці територіальні громади мають доволі хороший показник інсуляризованості і природно-заповідний фонд доволі якісний. Відносно високі показники індексу інсуляризації спостерігаються в Луцькій територіальній громаді (0,67) та Ківерцівській територіальній громаді (0,73). Це вказує на те, що частка нестійких, доволі екологічно нестабільних заповідних територій в наявній територіальній природно заповідній мережі є переважаючою.
Keywords: ландшафт; територіальна громада; екологічний стан ландшафту; природно-заповідний фонд