Фізична реабілітація осіб другого зрілого віку після інфаркту міокарда у післялікарняний період - Індика, Світлана Ярославівна; Indyka, Svitlana Ya. (Львівський державний університет фізичної культури, 2014)
Дисертацію присвячено проблемі фізичної реабілітації в домашніх умовах осіб другого зрілого віку після інфаркту міокарда в післялікарняному періоді. На основі встановлення рівня функціонального стану серцево-судиної системи у хворих після інфаркту міокарда, а також факторів ризику, які сприяють розвиткові цього захворювання, розроблено та апробовано авторську програму фізичної реабілітації в домашніх умовах для хворих другого зрілого віку після інфаркту міокарда. Методологія авторської програми ґрунтується на засадах комплексності й індивідуалізації реабілітаційного процесу та передбачає диференційоване застосування лікувальної гімнастики з акцентом на спеціальних вправах для шийного та шийно-грудного відділів хребта; дозовану ходьбу; піднімання східцями, а також елементи загартування й навантаження побутового характеру; освітню програму. Отримані результати підтверджують поліпшення функціональних показників серцево-судинної системи, фізичної працездатності та соціально-побутової активності хворих після інфаркту міокарда, що свідчить про ефективність запропонованої авторської програми фізичної реабілітації в домашніх умовах у післялікарняному періоді.

Dissertation to obtain the degree of Candidate of Sciences in Physical Education and Sport in specialty 24.00.03 – physical rehabilitation. – Lviv State University of Physical Culture, Lviv, 2014. The dissertation is devoted to the problem of physical rehabilitation of post-myocardial infarction persons of the second adult age in follow-up care in home conditions. Based on an evaluation of the functional condition of the cardiovascular system in post-myocardial infarction patients and risk factors contributing to this disease, the author has developed and tested her own program of physical rehabilitation of post-myocardial infarction patients of the second adult age in home conditions. Methodologically, this program rests on the foundations of comprehensive and individualized rehabilitation and involves differential application of therapeutic gymnastics with an emphasis on special exercises for cervical and cervicothoracic spine, graduated walking, climbing steps, elements of body fortification and everyday activities and an education program. Obtained results point to the improvement of functional parameters of the cardiovascular system, as well as greater physical ability and higher social and everyday activity of post-myocardial infarction patients, which is evidence that the author’s physical rehabilitation program in follow-up care in home conditions is efficient.
Physical rehabilitation of post-myocardial infarction persons of the second adult age in follow-up care
Keywords: фізична активність; фізична реабілітація; інфаркт міокарда; лікувальна гімнастика; домашні умови; physical activity; physical rehabilitation; myocardial infarction; therapeutic gymnastics; home conditions