Закономірності розвитку дітей старшого дошкільного віку - Петренко, Геннадій; Petrenko, Hennadiy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті визначено особливості психофізіологічного та фізичного розвитку старших дошкільнят. Система фізичного виховання в дошкільних навчальних закладах ґрунтується на анатомо-фізіологічних та психологічних особливостях розвитку дітей різних вікових груп. Ріст і розвиток організму дошкільнят здійснюється відповідно до таких закономірностей: нерівномірність темпів росту й розвитку організму; неодночасність (гетерохронність) зростання та розвитку окремих органів і систем; особливості росту й розвитку залежно від статі; обумовленість зростання та розвитку генетичними чинниками й середовищем. Peculiarities of psychophysiological and physical development of senior preschoolers have been determined in the article. The system of physical education in preschool educational institutions is based on anatomical–physiological and psychological peculiarities of the development of children of different age groups. Growth and development of preschoolers’ bodies happens in accordance with the following natural laws: uneven growth and development of an organism; temporal differences in growth and development of separate organs and systems; peculiarities of growth and development based on sex; influence of genetic and environmental factors on growth and development.
Peculiarities of Development of Children of Senior Preschool Age
Keywords: діти старшого дошкільного віку; фізичний розвиток; анатомо-фізіологічні особливості; фізичне виховання; senior preschoolers; physical development; anatomical and physiological peculiarities; physical education