Фізична терапія при порушенні функції нижніх кінцівок внаслідок перенесеного інсульту - Горобей, Анна Богданівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Діагностика інсульту вимагає оперативності та точності, базуючись на клінічному огляді та методах візуалізації мозку. Фізична терапія є ключовим компонентом реабілітації після інсульту, особливо у відновленні ходьби. У дослідженні була апробована індивідуальна реабілітаційна програма для 8 пацієнтів зрілого віку у періоді залишкових явищ після ішемічного інсульту (1-3 роки після події). Реабілітація тривала 15 днів, двічі на день по 60 хвилин. Застосовували вправи на силу, витривалість, координацію, рівновагу та баланс. Програма реабілітації характеризувалася поступовим збільшенням навантаження. Навантаження зростало від мінімального на початковому етапі (1-3 дні), включаючи базові вправи на брусах, сходах, велотренажері та степ платформі. На середньому етапі (4-9 дні) інтенсивність підвищувалась за рахунок збільшення навантаження на велотренажері, додавання вправ біля шведської стінки та роботи з балансувальною подушкою, а також поступового збільшення швидкості ходьби на доріжці. На заключному етапі (10-15 дні) реабілітація ставала інтенсивнішою, включаючи використання обтяжувачів, вищих перешкод та підвищення швидкості й нахилу на біговій доріжці.
Keywords: інсульт; залишкові явища; фізична терапія; ходьба