Епістолярна критика Григора Тютюнника - Головій, Оксана Миколаївна; Goloviy, Oksana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті проаналізовано літературно-критичні рефлексії Григора Тютюнника, зафіксовані в його листах; при цьому звернено увагу на авторські щоденники й записники. Виявлено, що Тютюнникова літературна критика ґрунтується на кращих традиціях вітчизняної критики та виходить за межі «офіційного» літературно-критичного дискурсу 1960–1970-х рр. як авторський різновид «критики вгляду» (Ю. Шерех). У своїх літературно-критичних судженнях Тютюнник спирається на класичні й новітні методологічні засади. В окремі листи немов вкраплені професійні літературні огляди та рецензії.In the article is analyzes the literary and critical reflections of Grygir Tyutyunnyk on the material of his letters, diaries and notebooks. It is revealed that Tyutyunnyk’s literary criticism is based on the tradition of national criticism and goes beyond of the «official» literary-critical discourse of the 1960–1970s. Tyutyunnyk’s literary criticism is the kind of «criticism of penetration» (Yu. Shereh). Tyutyunnyk’s literary-critical judgments are based on classic and modern methodological principles. In some letters are professional literature reviews and critiques.
Epistolary Criticism of Grygir Tyutyunnyk
Keywords: епістолярна літературна критика; літературно-критичний дискурс; літературознавча методологія; сучасна критика; жанри критики; epistolary literary criticism; literary-critical discourse; literary methodology; modern criticism; genre of criticism