Геоекологічне обґрунтування стійкого екологічно безпечного використання водних об’єктів у територіальних громадах - Фесюк, Василь Олександрович; Полянський, Сергій Володимирович; Пилипчук, Ганна Василівна; Шидлик, Олександр Анатолійович (Тернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка, 2025)
Розглянуто геоекологічні принципи сталого використання водних об'єктів у територіальних громадах. Запропоновано гідроекологічну типологію водних об'єктів, систему показників екологічної безпеки та модель аналізу ризиків. Обґрунтовано рекомендації щодо зонування водоохоронних територій, впровадження технологій цифрового моніторингу та методів очищення природних вод. Визначено перспективи розвитку дистанційного моніторингу та адаптації до зміни клімату.
Keywords: гідроекологічний стан; водні ресурси; територіальні громади; сталий розвиток; екологічна безпека